Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

НЕМАЧКА

У Немачкој сви регистровани католици морају плаћати црквени порез и зато све више католика формално иступа из Цркве. Међутим, 2012. године, један од виших судова у Немачкој је донео пресуду да они који прекидају везе са Црквом као институцијом не могу више бити сматрани верницима. То значи да им се ускраћују црквени сакраменти попут причешћа и исповести, као и црквена задужења, па чак и хришћанска сахрана.

СВЕТ

Једна студија о религијама у свету показује да сада има 1,1 милијарда оних који се изјашњавају као „верски неопредељени“, а који нису обавезно атеисти. Бројчано гледано, они су сада на трећем месту, иза хришћанства које броји 2,2 милијарде верника и ислама који има 1,6 милијарди. Хиндуизам је на четвртом месту, са око милијарду следбеника.

ЈАПАН

Јапански научници су доказали да „похвала активира подручја у мозгу везана за награђивање“, стварајући „осећај среће“. То изгледа иде у прилог мишљењу да је похваљивање добар начин да се људи подстакну да напредују.

БОЛИВИЈА

Крајем 2012. у Боливији је спроведен попис становништва. Да би се дошло до што тачнијих података, од становника се захтевало да на дан пописа остану код својих кућа. Поред тога, функционисао је само јавни превоз, а државне границе су биле затворене и конзумирање алкохола забрањено.

ИТАЛИЈА

Једна анкета показује да се Италијани играју с децом само 15 минута дневно. „Тек сваки пети родитељ мисли да је игра део васпитања“, стоји у новинама La Repubblica. Путем игре, родитељи помажу деци да развијају машту и да науче да „поштују правила“, каже Андреа Анђолини, идејни творац неких друштвених игара.