Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте ’на гозби без престанка‘?

Да ли сте ’на гозби без престанка‘?

„Сви су дани невољнику лоши, а ко је веселог срца, на гозби је без престанка.“ (Пословице 15:15)

ШТА значе ове речи? Оне описују унутрашње стање човека. „Невољник“ се задржава на негативним стварима и због тога су му дани „лоши“. За разлику од њега, онај ко је „веселог срца“ настоји да позитивно размишља и зато има унутрашњу радост и, симболично говорећи, „на гозби је без престанка“.

Сви имамо проблеме који нас донекле могу лишити среће. Па ипак, можемо предузети нешто како бисмо сачували радост у тешким временима. Осмотримо шта Библија саветује.

  • Немојте се данас оптерећивати оним што би се могло десити сутра. Исус Христ је рекао: „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге. Доста је сваком дану свога зла“ (Матеј 6:34).

  • Усмерите пажњу на оно што је лепо у вашем животу. Можда, када вам је тешко, можете чак направити списак свих тих лепих ствари и размишљати о њима. Такође, немојте се превише бавити грешкама из прошлости. Извуците поуку из њих и гледајте напред. Будите попут возача који повремено гледа у ретровизор, а не стално. Поред тога, немојте заборавити да Бог ’истински опрашта‘ (Псалам 130:4).

  • Када вас бриге савладају, поверите се пријатељу који може да вас развесели. „Од бриге човеку срце клоне, а добра реч га развесели“, стоји у Пословицама 12:25. Та „добра реч“ може доћи од члана породице или поверљивог пријатеља, то јест од некога ко није циничан и песимистичан, већ вас „воли у свако доба“ (Пословице 17:17).

Мудре мисли из Библије помогле су многима да пронађу радост у животу, чак и у тешким временима. Нека оне и за вас буду извор утехе.