Пређи на садржај

Пређи на садржај

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Брак

Брак

Да ли је брак само друштвена институција?

„Што је Бог саставио, човек нека не раставља.“ (Матеј 19:6)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Божјим очима је брак много више од друштвене институције. То је света заједница мушкарца и жене. Библија каже: „Од почетка стварања ’[Бог] их је начинио као мушкарца и жену. Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку, и њих двоје биће једно тело‘ [...] Дакле, што је Бог саставио, човек нека не раставља“ * (Марко 10:6-9; Постанак 2:24).

Речи „што је Бог саставио“ не значе да је он унапред одредио ко ће с ким ступити у брак. Уместо тога, тиме што указује на Створитеља као на оснивача брачног уређења, Библија истиче колико озбиљно треба да гледамо на њега. Парови који сматрају брак светом и трајном заједницом улажу велики труд да им брак буде срећан. Шансе за успех су им још веће ако у Библији траже савете за то како да као муж и жена испуне своје улоге.

 Која је улога мужа?

„Муж [је] поглавар жени.“ (Ефешанима 5:23)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Да би породица добро функционисала, неко мора да доноси коначне одлуке. Ту одговорност Библија додељује мужу. Међутим, то му не даје за право да се понаша као господар или да буде насилан. Не треба ни да запоставља своје обавезе, чиме би отежавао својој жени да га поштује и наметао јој непотребан терет. Напротив, Бог очекује од њега да напорно ради како би бринуо о својој жени, а такође и да јој исказује част као свом најприснијем и најпоузданијем пријатељу (1. Тимотеју 5:8; 1. Петрова 3:7). „Мужеви треба да воле своје жене као своје тело“, стоји у Ефешанима 5:28.

Муж који заиста воли своју жену цени њене способности и таленте и с поштовањем узима у обзир њено мишљење, посебно о нечему што се тиче целе породице. Он не треба да инсистира на своме само зато што је глава куће. Када Божји слуга Аврахам није узео у обзир разуман предлог своје жене, Јехова Бог му је рекао: „Послушај њен глас“ (Постанак 21:9-12). Аврахам је понизно послушао и због тога је његова породица остала уједињена и уживала мир и Божји благослов.

Која је улога жене?

„Жене, будите подложне својим мужевима.“ (1. Петрова 3:1)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Непосредно пре него што је створио прву жену, Бог је рекао: „Није добро да човек буде сам. Начинићу му помоћницу да га допуњује“ (Постанак 2:18). Требало је да мушкарац и жена чине хармоничну целину. Дакле, Бог није створио жену тако да буде иста као мушкарац нити да се такмичи с њим, већ да му буде савршен партнер. Заједно су могли да испуне задатак који су добили од Бога — да напуне земљу својим потомством (Постанак 1:28).

Бог је створио жену с физичким, менталним и емоционалним карактеристикама које јој омогућавају да испуни своју улогу. Када то мудро користи и притом показује љубав, она много доприноси томе да брак буде срећан и помаже мужу да осећа задовољство и емоционалну сигурност. У Божјим очима таква добра жена заслужује хвалу * (Пословице 31:28, 31).

^ одл. 5 Библија допушта развод у случају прељубе (Матеј 19:9).

^ одл. 14 Брачни парови могу пронаћи многе корисне информације у рубрици „Савети за породицу“, која редовно излази у овом часопису.