Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто да једноставно не окончам све?

Зашто да једноставно не окончам све?

Млади питају

Зашто да једноставно не окончам све?

Сваке године, милиони младих покушају да одузму себи живот. На хиљаде успевају у томе. Будући да има све више самоубистава међу тинејџерима, издавачи часописа „Пробудите се!“ сматрају да је веома важно размотрити тај проблем.

„УЗМИ МИ ЖИВОТ МОЈ, јер ми је боље умрети него живети.“ Ко је то рекао? Неко ко није веровао у Бога? Неко ко је напустио Бога? Неко кога је Бог напустио? Не. Те речи је изговорио један верни човек по имену Јона када је био веома тужан * (Јона 4:3, Бакотић). У Библији не пише да се он спремао да одузме себи живот. Ипак, његове речи изговорене у очају откривају једну реалну чињеницу — с времена на време чак и Божји слуга може доживети изузетно тешке периоде (Псалам 34:19).

Неки млади су толико очајни да више не виде разлоге да и даље живе. Они се можда осећају попут 16-годишње Лоре, * која каже: „Годинама сам много пута падала у депресију. Често размишљам о самоубиству.“ Ако познајеш некога ко је на сличан начин изразио жељу да све оконча — или ако си ти размишљао о томе — шта можеш да учиниш? Размотримо најпре због чега се могу појавити такве мисли.

Шта стоји иза очаја

Зашто би ико размишљао о томе да одузме себи живот? Постоје бројни разлози који доприносе томе. Један је тај што живимо у ’нарочито тешким временима‘ и многи млади су посебно рањиви на притиске и стрес у животу (2. Тимотеју 3:1). Такође, људска несавршеност може проузроковати да неко веома негативно размишља о себи или свету око себе (Римљанима 7:22-24). Понекад се то дешава зато што је неко био злостављан. У неким другим случајевима, то може бити повезано с извесним обољењима. Вредно је запазити да је у једној земљи установљено да је више од 90 посто особа које су одузеле себи живот патило од неке врсте менталног поремећаја. *

Наравно, невоље никог не заобилазе. Заиста, у Библији стоји да „све стварство заједно уздише и да је у боловима“ (Римљанима 8:22). То се односи и на младе. У ствари, на младе могу снажно утицати неки немили догађаји као што су:

◼ Смрт рођака, пријатеља или кућног љубимца

◼ Несугласице у породици

◼ Неуспех у школи

◼ Раскид везе

◼ Малтретирање (укључујући физичко и сексуално злостављање)

Наравно, сви млади се суоче с једном или више ситуација које су овде наведене. Зашто неки успевају да се изборе с њима а неки не? Стручњаци кажу да они који желе да одустану у тој борби немају наду и осећају се потпуно беспомоћно. Другим речима, они не верују да постоји ишта чиме би побољшали своју тешку ситуацију и не виде никакву светлу тачку на свом путу. „Врло често“, рекла је др Кетлин Макој за Пробудите се!, „ти млади у ствари не желе да умру. Они само желе да окончају своју патњу.“

Слепа улица?

Можда познајеш некога ко ’жели да оконча патњу‘ — толико снажно да чак изражава жељу да све оконча. Ако познајеш, шта можеш да урадиш?

Уколико је твој пријатељ толико очајан да жели да умре, реци му да потражи помоћ. Затим, без обзира на то како ће он или она реаговати, разговарај с неком одговорном одраслом особом. Немој да се плашиш да ћеш тиме уништити ваше пријатељство. Ако разговараш с неким о том проблему, ти показујеш да си „прави пријатељ“ који „у невољи брат постаје“ (Пословице 17:17). Можда ћеш му тиме спасти живот!

Али шта ако ти размишљаш о самоубиству? „Повери се некоме“, каже др Макој. „Реци како се осећаш. Можда родитељу, неком рођаку, пријатељу, учитељу... некоме коме је стало до тебе, ко ће твоје речи узети за озбиљно, ко ће те саслушати и помоћи да и други људи који су ти важни саслушају оно што имаш да кажеш.“

Нећеш ништа изгубити, али добићеш много уколико разговараш о ономе што те мучи. Размотри један библијски пример. У извесном тренутку у свом животу, праведни човек по имену Јов је рекао: „Души је мојој омрзао живот мој.“ Али, онда је додао: „Отворено ћу изразити бригу коју осећам због стања свог. Говорићу у горчини душе своје“ (Јов 10:1). Јов је био изузетно тужан и имао је потребу да говори о својој патњи. И теби може бити лакше ако се повериш неком зрелом пријатељу.

Хришћани који се боре с мучним осећањима имају додатну помоћ — хришћанске старешине (Јаков 5:14, 15). Наравно, сам разговор о твојим проблемима неће учинити да они нестану. Али то ти може помоћи да их сагледаш на уравнотежен начин, а подршка неког у ког имаш поверења може бити баш оно што ти треба како би пронашао нека практична решења за свој проблем.

Све се мења

Када доживљаваш тешке периоде, упамти следеће: Без обзира на то колико нека ситуација делује страшно, она ће се с временом променити. Псалмиста Давид, који је доживео много невоља, рекао је у молитви: „Изнемогао сам од уздисања; сву ноћ сузама постељу своју квасим, и натапам лежај свој“ (Псалам 6:6). Ипак, у једном другом псалму је записао: „Ти си тугу моју у играње претворио“ (Псалам 30:11).

Давид је из личног искуства знао да се проблеми у животу појаве и нестану. Истина је да неки изгледају и сувише тешки — барем тренутно. Али, буди стрпљив. Све се мења, и то често набоље. У неким случајевима, проблеми се могу решити на начине које ниси могао ни да замислиш. У другим случајевима, можда ћеш и сам увидети како се можеш изборити с тим проблемима и то онако како ти раније није ни падало на памет. Суштина је у томе да проблеми који ти задају толико јада неће трајати заувек (2. Коринћанима 4:17).

Молитва је драгоцена

Најважнији облик комуникације који ти је на располагању јесте молитва. Можеш се молити попут Давида: „Проникни у мене, Боже, и упознај срце моје. Испитај ме и види неспокојне мисли моје, и види има ли у мени нешто што ме на пут боли наводи, и води ме путем вечним“ (Псалам 139:23, 24).

Молитва није само нека врста растерећења. То је стварна комуникација с твојим небеским Оцем који жели да му ’излијеш своје срце‘ (Псалам 62:8). Осмотри неке основне чињенице о Богу:

◼ Он врло добро познаје све околности које доприносе томе да се осећаш лоше (Псалам 103:14).

◼ Он те боље познаје од тебе самог (1. Јованова 3:20).

◼ ’Он брине за тебе‘ (1. Петрова 5:7).

◼ У новом свету, Бог ће „обрисати сваку сузу“ с твојих очију (Откривење 21:4).

Када је у питању болест

Као што смо већ поменули, често се дешава да неко размишља о самоубиству јер пати од неког поремећаја. Ако је то и с тобом случај, немој да се стидиш да затражиш помоћ. Исус је рекао да болеснима треба лекар (Матеј 9:12). Добро је знати да су многа обољења излечива. Такође, терапија може учинити да се осећаш много боље!

У Библији је записано обећање да у Божјем новом свету, ’нико од становника неће рећи: „Болестан сам“‘ (Исаија 33:24). Док то време не дође, дај све од себе да издржиш потешкоће на које наилазиш. Хајди из Немачке је чинила управо то. „Понекад сам била у тако тешкој депресији да сам само желела да умрем“, каже она, „али сада се поново добро осећам захваљујући усрдним молитвама и лечењу.“ Исто може бити и с тобом! *

Наредни чланак из серије „Млади питају“ говориће о томе како се можеш изборити с болом који проузрокује смрт брата или сестре који су починили самоубиство

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фусноте]

^ Нешто слично су изјавили и Ребека, Мојсије, Илија и Јов (Постанак 25:22; 27:46; Бројеви 11:15; 1. Краљевима 19:4; Јов 3:21; 14:13).

^ Имена у овом чланку су промењена.

^ Међутим, добро је знати да већина младих која болује од неког менталног поремећаја не почини самоубиство.

^ Више информација о томе како се може изборити с депресијом налази се у серији чланака „Пружити помоћ депресивним тинејџерима“ у издању Пробудите се! од 8. септембра 2001, и у чланцима „Разумети афективне поремећаје“ у издању од 8. јануара 2004.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Сматра се да се самоубиством не решавају проблеми већ се једноставно пребацују на неког другог. Како је то могуће?

◼ С ким би могао да разговараш уколико те непрестано тиште мучна осећања?

[Оквир/Слика на 29. страни]

САВЕТ РОДИТЕЉИМА

Самоубиство међу омладином у неким земљама постала је забрињавајућа појава. На пример, у Сједињеним Државама, то је трећи најчешћи узрок смрти међу младима од 15 до 25 година, а у протеклих двадесет година удвостручила се стопа самоубистава код деце од 10 до 14 година. У највећој опасности да почине самоубиство јесу млади који пате од неког менталног поремећаја, они у чијој су се породици већ одиграли неки случајеви самоубистава и они који су и раније покушавали да одузму себи живот. Овде су наведени неки од упозоравајућих знакова да млада особа можда размишља о самоубиству:

◼ Отуђивање од породице и пријатеља

◼ Промене у навикама спавања или исхране

◼ Губитак интересовања за активности које су јој некада причињавале задовољство

◼ Велике промене у личности

◼ Прекомерно пијење или коришћење дроге

◼ Поклањање вредних ствари

◼ Разговарање о смрти или преокупираност сличним темама

Др Кетлин Макој је рекла за Пробудите се! да родитељи праве једну од највећих грешака када игноришу те упозоравајуће знакове. „Нико не жели да мисли како нешто није у реду с његовим дететом“, каже она „због чега неки родитељи одбијају да признају проблем. Они говоре себи: ’То је само пролазна фаза‘, или ’Проћи ће‘, или ’Она је иначе навикла да драматизује‘. То је опасно. Све те показатеље треба узети веома озбиљно.“

Немојте да вам буде непријатно да затражите помоћ за свог сина или ћерку уколико пати од озбиљне депресије или неког другог менталног поремећаја. Уколико претпостављате да ваше дете размишља о томе да одузме себи живот, поразговарајте о томе. Није тачно да ће разговор о самоубиству подстаћи дете да то и учини. Многи млади су са олакшањем причали о томе када су родитељи начели ту тему. Зато уколико ваше дете призна да је размишљало о самоубиству, сазнајте да ли је већ правило план како да то спроведе у дело и колико је детаљан био тај план. Што је био детаљнији, морате брже да реагујете. *

Немојте мислити да ће депресија проћи сама од себе. И уколико изгледа да пролази, немојте мислити да је проблем решен. Неки стручњаци кажу да је баш то најопаснији моменат. Зашто? „Неки тинејџер који је упао у озбиљну депресију можда нема снаге да почини самоубиство“, каже др Макој. „Када депресија попусти, тада ће можда имати довољно снаге да свој план спроведе у дело.“

Заиста је трагично када неки млади из очаја одлуче да одузму себи живот. Уколико запажају упозоравајуће знаке и учине нешто у вези с тим, родитељи и друге брижне одрасле особе могу ’утешити потиштене душе‘ и бити попут уточишта за младе (1. Солуњанима 5:14).

[Фуснота]

^ Стручњаци такође упозоравају да је посебно опасно када се у нечијем дому налазе извесни лекови који у већој дози могу изазвати смрт или када је у кући доступна нека врста ватреног оружја. Што се тиче оружја, у Америчком центру за превенцију самоубистава каже се следеће: „Иако већина држи оружје у кући ради ’заштите‘ и ’самоодбране‘, 83 посто смртних случајева у таквим домаћинствима јесу самоубиства која углавном нису извршили власници оружја.“

[Слика на 28. страни]

Молитва је најважнији облик комуникације