Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Зашто немам пријатеље?

Зашто немам пријатеље?

Гледаш на интернету слике са скорашње забаве. Сви твоји пријатељи су тамо и изгледа да се одлично проводе. Али нешто недостаје. Тачније, неко недостаје – ти!

’Зашто ја нисам био позван?‘, питаш се.

Твоја радозналост се претвара у горчину. Осећаш се изневерено. Изгледа ти као да су се сва твоја пријатељства срушила попут куле од карата. Преплављује те осећај усамљености и питаш се: ’Зашто немам пријатеље?‘

 Квиз

 Тачно или нетачно

  1.   Ако имаш много другова, никад нећеш бити усамљен.

  2.   Ако се придружиш друштвеној мрежи, никад нећеш бити усамљен.

  3.   Ако стално шаљеш поруке, никад нећеш бити усамљен.

  4.   Ако помажеш другима, никад нећеш бити усамљен.

 У сва четири случаја, одговор је нетачно.

 Зашто?

 Чињенице о пријатељству и усамљености

  •   Ако имаш много другова, то не значи аутоматски да никад нећеш бити усамљен.

     „Стало ми је до мојих пријатеља, али понекад имам утисак да њима није стало до мене. Можеш бити страшно усамљен када си окружен пријатељима али имаш утисак да они тебе не воле и да им ниси потребан“ (Ен).

  •   Ако се придружиш друштвеној мрежи, то не значи аутоматски да никад нећеш бити усамљен.

     „Неки скупљају пријатеље као што други скупљају фигурице. Али соба пуна фигурица никоме није помогла да се осећа вољено. Ако немаш близак и поверљив однос с другима, онлајн пријатељи ће ти значити исто колико и беживотне фигурице“ (Елејн).

  •   Ако стално шаљеш поруке, то не значи аутоматски да никад нећеш бити усамљен.

     „Понекад кад си усамљен стално гледаш у телефон да би видео да ли ти је неко послао поруку. Пошто се већ осећаш усамљено, кад видиш да се нико није сетио да ти се јави, осећаш се још горе“ (Серена).

  •   Ако помажеш другима, то не значи аутоматски да никад нећеш бити усамљен.

     „Увек сам се трудио да будем дарежљив према пријатељима, али сам приметио да они нису такви према мени. Није ми жао што сам био дарежљив, али мало ми је криво што ми никад то нису узвратили“ (Ричард).

 Резиме: Усамљеност је пре свега питање става. „Она долази изнутра, а не споља“, каже девојка по имену Џанет.

 Шта можеш урадити ако си усамљен?

 Како победити усамљеност

Ојачај самопоуздање.

 „Усамљеност може бити последица несигурности. Тешко је преузети иницијативу и бити отворен за друге када мислиш да ниси вредан њихове пажње“ (Џанет).

 Библија каже: „Воли свог ближњег као самог себе“ (Галатима 5:14). Да би стекао праве пријатеље, треба да имаш одређену меру самопоштовања, а да притом не развијеш превисоко мишљење о себи (Галатима 6:3, 4).

Не сажаљевај себе.

 „Усамљеност је попут живог песка. Што више тонеш, то је теже да изађеш. Ако дозволиш да усамљеност обузме твоје мисли, толико ћеш сажаљевати себе да нико више неће желети да се дружи с тобом“ (Ерин).

 Библија каже: „Љубав [...] не гледа своју корист“ (1. Коринћанима 13:4, 5). Када смо превише концентрисани на себе, имаћемо мање разумевања за друге и самим тим ћемо бити мање пожељни као пријатељи (2. Коринћанима 12:15). Запамти: Ако своју вредност мериш по томе како се други понашају према теби, осудио си себе на пропаст. Ако кажеш: ’Нико ме никад не позове телефоном‘ и ’Нико ме никад не позове да се дружимо‘, тиме допушташ да о твојој срећи одлучују други. Зар то није превише?

Не прихватај било кога за пријатеља.

 „Усамљене особе желе пажњу и с временом им може постати свеједно од кога та пажња долази. Само желе да их неко воли. Међутим, неке особе ће ти пружити осећај да си вољен, а онда ће те искористити. Тек тада ћеш се осећати усамљено“ (Брајана).

 Библија каже: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи“ (Пословице 13:20). Неко ко је страшно гладан појешће скоро било шта. Слично томе, неко ко је страшно усамљен може тражити пријатеље на погрешним местима. Чак може постати лака мета за манипулаторе, мислећи да су таква пријатељства нормална и да не треба да очекују ништа боље од тога.

 Закључак: Свако се понекад осећа усамљено, неко мање а неко више. Иако је усамљеност поражавајуће осећање, она само то и јесте – осећање. Осећања обично произлазе из мисли, а мисли је могуће контролисати.

 Буди реалан у ономе што очекујеш од других. „Неће ти свако бити најбољи пријатељ“, каже Џанет, „али упознаћеш особе којима је стало до тебе. И то је довољно. То ће ти помоћи да не будеш усамљен.“

 Желиш ли још информација? Прочитај оквир „ Како савладати страхове“. Такође, преузми радни лист „Како победити усамљеност“.