Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта да радим ако сам изгубио вољу за животом?

Шта да радим ако сам изгубио вољу за животом?

 „Пре неколико година сам се толико лоше осећао као да сам безуспешно покушавао да угасим пожар који бесни. У том периоду сам размишљао о томе да одузмем себи живот. Нисам стварно желео да умрем, већ сам само хтео да прекинем тај бол“ (Џонатан, 17).

 У једној анкети која је обухватала 14 000 средњошколаца, сваки пети је рекао да је у протеклих годину дана размишљао о самоубиству. a Шта да радиш ако се и теби јављају такве мисли?

  •   Сачекај мало. Чврсто одлучи да нећеш ништа исхитрено урадити. Можда ти се чини да су твоји проблеми претешки, али постоји много тога што ти може помоћи да се избориш с таквим осећањима.

 Можда имаш осећај као да си у лавиринту и не видиш излаз. Међутим, када су емоције снажне, није увек лако реално сагледати ситуацију. Уколико добијеш адекватну помоћ, излаз је можда много ближи него што ти се чини.

  •  Библијско начело: „Са свих страна нас притискају невоље, али нас не сламају. У неизвесности смо, али нисмо без излаза“ (2. Коринћанима 4:8).

     Предлог: Ако су мисли о самоубиству веома снажне или дуго трају, потражи помоћ. Могао би да назовеш SOS линију за превенцију самоубиства или да одеш у неки центар за ментално здравље. Тамо раде стручни људи који желе да ти помогну.

  •   Разговарај с неким. Твојој породици и пријатељима је стало до тебе и желе да ти помогну, али они неће знати са чим се бориш ако им то не кажеш.

 Неки људи морају да носе наочаре да би јасно видели. Слично томе, пријатељ ти може помоћи да реално сагледаш своје проблеме и да повратиш жељу за животом.

  •  Библијско начело: „Прави пријатељ [...] у невољи постаје брат“ (Пословице 17:17).

     Предлог: Могао би да кажеш: „У последње време ме муче негативне мисли. Волео бих да разговарам с тобом о томе.“ Или можда: „Већ неко време се борим с проблемима које не могу сам да решим. Можеш ли, молим те, да ми помогнеш?“

  •   Обрати се лекару. Узрок губитка воље за животом могу бити здравствени проблеми као што су анксиозност или депресија. Али добра вест је да за њих има лека.

 Кад имаш грип, обично изгубиш апетит. Слично томе, због депресије би могао изгубити вољу за животом. Међутим, ни грип ни депресија нису неизлечиви.

  •  Библијско начело: „Не треба лекар здравима, него болеснима“ (Матеј 9:12).

     Предлог: Довољно спавај, редовно вежбај и здраво се храни. Твоје физичко здравље и те како утиче на то како се осећаш.

  •   Моли се. У Светом писму пише да је наш Створитељ „већи од нашег срца и зна све“ (1. Јованова 3:20). Зашто му се већ данас не би обратио у молитви, ословљавајући га по имену Јехова, и рекао му све што те мучи?

 Неки проблеми су претешки да би их сам носио. Али твој Створитељ Јехова жели да ти помогне.

  •  Библијско начело: „Изнесите своје молбе Богу [...] и Божји мир који превазилази оно што човек може разумети чуваће ваше срце и ваш ум“ (Филипљанима 4:6, 7).

     Предлог: Немој Јехови говорити само о својим проблемима. Сваког дана се сети барем једне добре ствари на којој си му захвалан и реци му то (Колошанима 3:15). Захвалност ће ти помоћи да позитивније размишљаш.

 Ако си изгубио вољу за животом, потражи помоћ. Управо то је урадио Џонатан ког смо раније споменули. Он каже: „Морао сам много пута да разговарам са родитељима и да потражим стручну помоћ. Али сада ми је много боље. Иако ме понекад обузму негативна осећања, више немам суицидне мисли.“

a Ову анкету су 2019. спровели амерички Центри за контролу и превенцију болести.