Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта ако се не уклапам?

Шта ако се не уклапам?

 „Мораш се уклопити или нећеш имати пријатеље, живот и будућност. Завршићеш сам и заборављен.“ (Карл)

 Претеривање? Можда. Ипак, неки људи ће урадити све да им се не би десило оно што је Карл рекао. А ти? Овај чланак ће ти помоћи да ствари сагледаш из другог угла.

 Зашто се људи труде да се уклопе?

  •   Не желе да буду одбачени. „На друштвеним мрежама сам видела слике друштва које се проводило без мене. Због тога сам почела да се питам шта није у реду са мном и нон-стоп ме је мучила мисао да нисам довољно добра за њих“ (Натали).

     ЗА РАЗМИШЉАЊЕ: Да ли си икада осећао да си непожељан у неком друштву? Ако јеси, шта си предузео да би се то променило?

  •   Не желе да буду другачији. „Родитељи ми не дозвољавају да имам мобилни телефон. Када ме друга деца питају за број телефона и кад им кажем да немам телефон, они кажу: ’Молим? Колико ти имаш година?‘ Када им кажем да имам 13, погледају ме сажаљиво“ (Мери).

     ЗА РАЗМИШЉАЊЕ: Због којих би правила која су ти родитељи поставили могао да осећаш да си другачији? Како се носиш с тим правилима?

  •   Не желе да их неко малтретира. „Деца у школи не воле оне који се другачије понашају и говоре или су друге религије. Ако се не уклапаш, то је као да ходаш с метом на леђима“ (Оливија).

     ЗА РАЗМИШЉАЊЕ: Да ли те је неко некад малтретирао зато што си другачији? Како си се носио с том ситуацијом?

  •   Не желе да изгубе пријатеље. „Трудила сам се да се прилагодим свакоме с ким сам била у друштву. Изражавала бих се онако како се иначе не изражавам. Смејала бих се и када нешто није било смешно. Када би се ругали некоме, придружила бих им се иако сам знала да га тиме повређујем“ (Рејчел).

     ЗА РАЗМИШЉАЊЕ: Колико ти је важно да се допаднеш вршњацима? Да ли си се икада другачије понашао или говорио само да би се уклопио с њима?

 Шта треба да знаш

  •   Копирање других може имати супротан ефекат. Зашто? Зато што други врло често могу видети да се претвараш. „Кад сам се у школи претварао да сам оно што нисам, било је још горе“, присећа се двадесетогодишњи Брајан. „Схватио сам да је најбоље да будеш оно што јеси, зато што други виде кад се претвараш.“

     БОЉИ ПРИСТУП: Преиспитај своје приоритете. У Библији пише да треба да просудимо „шта је најважније“ (Филипљанима 1:10). Зато се питај: „Шта је важније – уклопити се с онима чије се вредности разликују од мојих или бити искрен?“

     „Нема сврхе трудити се да будеш као други. Људи те због тога неће више волети нити ћеш тако постати боља особа.“ (Џејмс)

  •   Жеља да се уклопиш може те спречити да будеш оно што јеси. Због тога можеш постати неко ко се толико труди да удовољи другима, да на крају постане оно што други желе. „Радио сам све само да бих се уклопио у неко друштво и то се на крају негативно одразило на моју репутацију“, каже младић по имену Џереми. „Дозволио сам да ме други контролишу. Постао сам њихова марионета.“

     БОЉИ ПРИСТУП: Држи се својих вредности и немој бити попут камелеона, који мења боје према околини. У Библији стоји: „Не поводи се за мноштвом“ (Излазак 23:2).

     „Трудила сам се да заволим све што оне воле: музику, игрице, одећу, серије, начин шминкања [...] Покушала сам да будем као они. Мислим да се видело да глумим. То је свима било јасно, па и мени. На крају сам се осећала испразно и усамљено и више нисам била сигурна ко сам ја у ствари. Нисам знала шта мислим ни шта ми се допада. Схватила сам да једноставно не можеш свима да се свидиш ни да се уклопиш у свако друштво. Али то не значи да не треба да се трудиш око других, већ да једноставно даш себи времена и простора да сазриш.“ (Мелинда)

  •   Жеља да се уклопиш може утицати на твоје понашање. Младић који се зове Крис видео је то на примеру свог рођака. „Почео је да ради ствари које иначе не би радио, на пример да се дрогира, само да би се уклопио“, каже Крис. „Постао је зависник и умало је уништио свој живот.“

     БОЉИ ПРИСТУП: Клони се оних чији говор и понашање могу негативно утицати на тебе. Библија каже: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи“ (Пословице 13:20).

     „Некада је добро уложити труд да би се уклопио, али никада не треба да радиш оно што знаш да није исправно. Они који желе да ти буду пријатељи прихватиће те онаквог какав јеси.“ (Мелани)

     Савет: Док се трудиш да склапаш нова пријатељства, немој обраћати пажњу само на оне који имају иста интересовања као и ти. Потражи оне који имају исте духовне, моралне и етичке вредности.

    Нека одећа ти неће добро стајати. Слично томе, неки људи ти неће „добро стајати“ јер се не држе истих вредности као ти