Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да нађем заједнички језик са незгодним професором?

Како да нађем заједнички језик са незгодним професором?

 Незгодни професори

 Током школовања скоро сваки ученик има неког професора који изгледа као неправедан, сувише захтеван или напросто злобан.

  •   Луис, који има 21 годину, каже: „Имао сам професорку која се стално обраћала ученицима погрдним речима и омаловажавала их. Била је пред пензијом па је вероватно рачунала да неће добити отказ.“

  •   Мелани, која има 25 година, сећа се да ју је једна професорка узела на зуб. „Своје понашање према мени оправдавала је тиме што не припадам већинској религији. Говорила је да морам да се навикнем на такав третман.“

 Ако имаш таквог професора, немој да се убијаш у појам мислећи да ће ти цела школска година бити мучна. Ево неких предлога шта би могао да урадиш.

 Како преживети

  •   Буди прилагодљив. Професори се разликују у томе шта очекују од својих ученика. Покушај да разумеш шта професор очекује од тебе и онда се потруди да то и радиш.

     Библијско начело: „Мудар ће слушати и још више ће научити“ (Пословице 1:5).

     „Схватио сам да морам да се прилагодим начину рада моје професорке, тако да сам се потрудио да радим све онако како она тражи. То ми је олакшало да нађем заједнички језик с њом.“ (Кристофер)

  •   Показуј поштовање. Буди љубазан кад разговараш с професорима. Немој да им дрско одговараш, чак и кад мислиш да то заслужују. Увек имај на уму да си ти њихов ученик, а не вршњак.

     Библијско начело: „Нека ваше речи увек буду љубазне, сољу зачињене, да бисте знали како свакоме треба да одговорите“ (Колошанима 4:6).

     „Ученици не показују увек дужно поштовање према професорима. Али ако професори виде да их поштујеш, вероватно ће се и они другачије опходити према теби.“ (Сијара)

  •   Показуј разумевање. И професори су само људи. То значи да и они имају своје бриге и проблеме, као и сви остали. Зато немој одмах помислити да је твој професор злобан или да те мрзи.

     Библијско начело: „Сви често грешимо“ (Јаковљева 3:2).

     „Посао професора није нимало лак. Не могу ни да замислим колико је тешко изаћи на крај са свом том децом и нечему их научити. Зато сам се увек трудила да својој професорки не задајем главобољу и да јој барем мало олакшам посао.“ (Алексис)

  •   Разговарај са родитељима. Родитељи су твоја највећа подршка. Они желе да имаш добар успех у школи и њихови савети могу ти помоћи да изађеш на крај са неким незгодним професором.

     Библијско начело: „Намере пропадају кад нема договора“ (Пословице 15:22).

     „Родитељи имају много више искуства у решавању проблема него млади. Слушај њихове савете јер ти могу много помоћи.“ (Оливија)

 Како да разговараш са професором

 У неким ситуацијама ћеш морати да поразговараш са професором о проблему који имате. Ако се плашиш да се суочиш с њим, не брини – то није неки обрачун. То је само разговор и можда ћеш се изненадити како лако и добро може проћи.

 Библијско начело: „Зато се трудимо да доприносимо миру“ (Римљанима 14:19).

 Ако имаш осећај да се професорка лоше опходи само према теби, питај је да ли си урадио нешто што јој је засметало. Оно што ти буде рекла можда ће ти помоћи да увидиш у чему треба да се поправиш.“ (Џулијана)

 „Можда би било најбоље да смирено поразговараш са професором насамо пре или после часа о томе како се осећаш. Вероватно ће бити разуман и цениће што си му се обратио.“ (Бењамин)

 ШТА СУ НЕКИ МЛАДИ ДОЖИВЕЛИ

 „Добијала сам лоше оцене, а моја професорка није ништа предузимала поводом тога. Толико ме је убијала у појам да сам хтела да напустим школу.

 „Када сам потражила савет од једног другог професора, он ми је рекао: ’Она те не познаје добро, а ни ти њу. Треба да јој кажеш шта те мучи. Можда ћеш тако помоћи и другим ученицима који се плаше да разговарају с њом.‘

 „То је било последње што сам желела да урадим. Али размишљала сам о ономе што ми је професор рекао и схватила сам да је у праву. Морала сам нешто да предузмем да би се ствари промениле.

 „Тако сам следећег дана пришла професорки и с поштовањем јој рекла да стварно ценим њене часове и да желим да на њима што више научим, али да не успевам у томе и да не знам шта да радим. Дала ми је неке предлоге и чак се понудила да ми помогне после часова или преко мејла.

 „Њена реакција ме је тотално изненадила! Тај разговор је срушио баријеру између нас и школа ми није више тако тешко падала.“ (Марија)

 Савет: Ако имаш проблем са неким професором, гледај на то као на прилику да се припремиш за неке будуће ситуације у којима ћеш се наћи као одрасла особа. Кејти, која има 22 године, каже: „Кад изађеш из школе вероватно ћеш и даље наилазити на људе на одговорним положајима који неће увек бити љубазни. Ако успеш да изађеш на крај са неким незгодним професором знаћеш да се снађеш и са неким другим незгодним људима које ћеш у животу сретати.“