Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да избегнем „изгарање“?

Како да избегнем „изгарање“?

 Да ли си потенцијална жртва синдрома изгарања? Ако јеси, овај чланак ти може бити од помоћи!

 Шта доводи до „изгарања“

  •   Превише обавеза. „На свим подручјима живота“ каже девојка по имену Џули, „од нас се очекује да будемо бољи, да се непрестано усавршавамо, да постављамо себи све више циљеве и постижемо боље резултате. Тешко је стално бити под таквим притиском!“

  •   Технологија. Уз уређаје као што су паметни телефони и таблети, готово увек смо доступни, због чега смо под сталним стресом који с временом може довести до „изгарања“.

  •   Недостатак сна. „Због обавеза које имају у школи и на послу, као и жеље да се мало забаве, многи млади касно лежу и рано устају и тако се само врте у једном зачараном кругу“, каже девојка по имену Миранда. Такав стил живота често води до синдрома изгарања.

 Зашто треба бити опрезан

 Библија похвално говори о марљивости (Пословице 6:6-8; Римљанима 12:11). Али она не каже да због посла треба да трпи све остало у нашем животу, укључујући и наше здравље.

 „У једном моменту сам схватила да читавог дана ништа нисам јела јер сам била претрпана обавезама које сам на себе преузела. Научила сам да није добро прихватити баш сваки задатак – нарочито не по цену свог здравља“ (Ешли).

 Библија из добрих разлога каже: „Живом псу боље је него мртвом лаву“ (Проповедник 9:4). Можда мислиш да си снажан као лав јер стално идеш преко својих граница. Али то неће дуго трајати. Претерана исцрпљеност може имати озбиљне последице по твоје здравље.

 Шта можеш урадити

  •   Научи да кажеш не. Библија каже: „Мудрост је код скромних“ (Пословице 11:2). Скромни људи знају своје границе и на себе не преузимају више него што могу постићи.

     „У највећој опасности од ’изгарања‘ је неко ко не уме да каже не, неко ко прихвата сваки задатак. Таква особа није скромна. Пре или касније, биће потпуно исцрпљена“ (Џордан).

  •   Довољно се одмарај. Библија каже: „Боља је једна шака починка него две шаке труда и трчања за ветром“ (Проповедник 4:6). За спавање се каже да је „храна за мозак“, али већина тинејџера не спава сваке ноћи потребних осам до десет сати.

     „Када сам имала превише обавеза, често ми се дешавало да не спавам довољно. Али понекад је тај један додатни сат сна био управо оно што ми је требало да следећег дана будем продуктивнија и срећнија“ (Бруклин).

  •   Организуј се. Библија каже: „Замисли марљивог човека сигурно доносе корист“ (Пословице 21:5). Вештина да обавезе ускладиш с временом које имаш на располагању користиће ти читавог живота.

     „Добар део стреса који сами себи намећемо можемо избећи ако имамо планер. Када ти је пред очима све оно што треба да урадиш, лакше ти је да одредиш шта би могао да промениш да не би довео себе у стање потпуне исцрпљености“ (Ванеса).